Palvelut

 

 

Koiran korvatulehduksen hoito Lempäälä ja Tampere 

Vetvuores on yksityinen pieneläinvastaanotto Tampereen Vuoreksessa, lähellä Lempäälää. Eläinlääkärit Reija Junkkari, Inki Leivo ja Sanna Hannula sekä pieneläinhoitaja Anne Leinonen tarjoavat apua tarvitsevalle lemmikille kiireettömän ja rauhallisen käynnin. Kerrothan aikaa varatessasi, mikäli lemmiksi on erityisen arka tai jännittää eläinlääkärikäyntejä. Otamme tämän huomioon palvelussamme.

Terveystarkastus

Jokainen koira ja kissa tarvitsee terveystarkastuksen ja asianmukaiset rokotukset, jotka ovat tae lemmikin hyvinvointiin. Klinikkamme tarjoaa lemmikillesi perusterveydenhoidon, jonka tarkoituksena on paitsi huolehtia lemmikin sen hetkisestä hyvinvoinnista, myös ennaltaehkäistä monia sairauksia.

Eläinlääkäri koiralle akuutin sairastumisen yhteydessä

Lemmikin sairastumiseen voivat johtaa useat tekijät. Sairas tai kivusta kärsivä lemmikki ei käyttäydy tavalliseen tapaan, vaan käytökseen tulee aina jokin erityinen piirre, joka voi joskus olla hyvinkin pieni. Lemmikin käyttäytymistä on näin ollen hyvä tarkkailla päivittäin. Heikentynyt ruokahalu, juomisen määrän muutokset tai muutokset lemmikin aktiivisuudessa tai sosiaalisuudessa ovat seikkoja jotka voivat olla merkkejä sairaudesta.

Hammashoidot ja suun röntgenkuvaus

Koiran ja kissan suun terveydestä huolehtiminen on hyvin tärkeää, sillä tulehdus suussa voi olla hyvin kivulias ja altistaa muille sairauksille. Koiran tai kissan hampaita voi ja kannattaa pestä säännöllisesti kotona, jotta hammaskiven muodostumista voidaan hidastaa. Tämän lisäksi hampaat tulisi tarpeen mukaan puhdistaa ultraäänellä eläinlääkärin vastaanotolla. Tämä tehdään koirille ja kissoille aina anestesiassa ja lemmikin tulisi olla intuboituna. Usein suusta on tarpeen ottaa myös röntgenkuvat, jotta nähdään hampaiden juurien ja kiinnityskudoksen kunto. Huonokuntoiset hampaat voi olla tarpeen poistaa, mutta useita äskettäin syntyneitä vaurioita voidaan hoitaa myös niin, että hammas säästetään.

Virtsaamiseen liittyvät vaivat

Koira tai kissa juo normaalisti noin 0,5–1 dl vettä painokiloa kohden vuorokaudessa. Jos lemmikkisi juo jatkuvasti tätä enemmän, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin syyn selvittämiseksi. Myös selvästi lisääntynyt virtsan määrä, virtsan värin selvä muutos tai tihentynyt virtsaamistarve voivat olla merkkejä sairaudesta. Oireiden taustalla voi olla esimerkiksi aineenvaihduntasairauksia, tulehduksia tai virtsakiteitä ja virtsakiviä.

Diagnoosiin pääsemiseksi tarvitaan usein veri- ja virtsanäyte, sekä rakon ultraäänitutkimus. Virtsatietulehduksen ollessa kyseessä on usein perusteltua tehdä virtsasta myös bakteeriviljely ja herkkyysmääritys, jotta voidaan valita oikea antibiootti. Virtsakivien liuottamiseksi riittää toisinaan pelkkä oikea ruokavalio, mutta joskus tarvitaan myös huuhtelua tai leikkaushoitoa. Eläinlääkäri tekee diagnoosin ja hoito suunnitellaan sen perusteella.

Koiran tai kissan korvatulehdus -eläinlääkärin tutkimus ja hoito

Korvatulehdus on yksi yleisimmistä syistä hakeutua eläinlääkärin vastaanotolle. Omistaja huomaa tulehduksen yleensä siitä, että koira alkaa ravistella päätään ja rapsutella korviaan. Myös lisääntynyt korvaeritteen määrä tai korvasta tuleva haju voivat kiinnittää omistajan huomion.

Korvatulehdus ei kissoilla tai koirilla ole itse sairaus, vaan se on aina oire ja taustalla oleva syy on tärkeää selvittää, sillä muuten hoidetaan vain seurauksia, ei syytä ja tulehdus uusii helposti tai kroonistuu niin, että korvaan voi tulla pysyviä muutoksia.

Tulehduksen syntymekanismi on seuraava: ensin korvan kosteus lisääntyy ja/tai lämpötila nousee, seuraavaksi eritteen määrä lisääntyy ja korvan normaali puhdistusmekanismi häiriintyy. Näiden tekijöiden seurauksena korvan normaali mikrobitasapaino häiriintyy ja mikrobien määrä lisääntyy voimakkaasti.

Korvatulehduksen syntyyn ja etenemiseen vaikuttavat tekijät voidaan jakaa seuraavalla tavalla:

Altistavat tekijät: eivät itsessään aiheuta tulehdusta, mutta voivat lisätä alttiutta, esim.

  • korvakäytävän liiallinen karvaisuus
  • lisääntynyt kosteus paljon uivilla
  • korvan ahdas tai liian roikkuva rakenne
  • korvakäytävää tukkiva rakenne (esim. polyyppi tai kasvain)
  • korvien liiallinen hoitaminen

Ensisijaiset syyt: sairaus, jonka seurauksena on korvatulehdus

  • allergia/atopia (yleisin taustasairaus)
  • ulkoloiset
  • vierasesineet
  • endokriiniset sairaudet
  • autoimmuunisairaudet
  • ihon sarveistumisen häiriöt

Sekundääriset syyt: nämä ovat seurausta tulehduksesta ja voimistavat oireita

  • hiiva
  • bakteerit

Ylläpitävät tekijät: seurausta tulehduksesta, hidastavat parantumista ja edesauttavat uusien tulehdusten syntyä

  • korvakäytävän ihon krooniset muutokset ja normaalin toiminnan häiriöt
  • Korvakäytävän ahtautuminen tulehdusten seurauksena
  • tärykalvon vaurioituminen
  • korvan sisempien osien tulehdus

Korvapotilaan tutkimus

Koska korvatulehdus on oire, alkaa korvatulehduksen hoito eläinlääkärissä aina sillä, että eläinlääkäri kyselee tarkat esitiedot ja tekee huolellisen yleistutkimuksen. Myös verinäytteiden tutkiminen voi olla tarpeellista taustasairauden selvittämiseksi. Tavoitteena on selvittää mikä juuri nyt ja juuri tällä potilaalla on aiheuttanut korvatulehduksen. Tutkimukseen sisältyy aina vähintään sytologisen näytteen ottaminen ja mikroskopointi ja mikäli potilas sallii, myös tutkimus otoskoopilla. Joskus korva on niin kipeä, turvoksissa, tai täynnä eritettä, että tutkimus hereillä ei onnistu. Tällöin voidaan tapauksesta riippuen joko tehdä tutkimus rauhoitettuna, jolloin korva saadaan myös puhdistettua heti, tai aloittaa koiran korvatulehduksen lääkitys turvallisesti pahimpien tulehdusoireiden hoitoon ja tehdä tutkimus vasta muutaman päivän kuluttua, kun oireita on ensin saatu helpotettua. Huolellinen tutkimus on kuitenkin välttämätöntä tehdä, jotta päästään arvioimaan korvakäytävän ja tärykalvon kunto.

Kissan ja koiran korvatulehduksen hoito

Hoidon tavoitteena on saada korva puhdistettua liiallisesta eritteestä, saada tulehdus ja kipu hallintaan, palauttaa korvan normaali kunto ja ennaltaehkäistä uusien tulehdusten synty. Hoito suunnitellaan aina potilaasta ja taustasyystä riippuen yksilöllisesti ja on hyvä varautua siihen, että koska kyseessä on oire, taustalla oleva sairaus täytyy myös saada hallintaan. Korvatulehdus vaatiikin yleensä vähintään yhden kontrollikäynnin ja usein potilas saattaa tarvita jatkuvaa lääkitystä. Kaikkein yleisin syy korvatulehdusoireisiin on allerginen ihosairaus. Kissan ja koiran korvatulehduksen lääkitys asianmukaisesti on tärkeää.

Hoidon suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon potilaan käsiteltävyys, sillä yleensä hoito tehdään kotona paikallisesti korviin. Muista siis kertoa eläinlääkärillesi, jos olet epävarma siitä, onnistuuko korvien kotihoito.

Koiran korvatulehduksen hoito kotona

Oireettomia korvia ei tarvitse eikä kannata puhdistaa, sillä liiallinen kosteus altistaa mikrobien ylikasvulle ja tulehduksen synnylle. Kissan tai koiran korvatulehduksen hoito tehdään lääkärin ohjeiden mukaisesti. Jos tuntuu, että korvat erittävät niin paljon, että viikoittainen puhdistaminen on tarpeen, kannattaa jo olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Kohtutulehdus, pyometra, märkäkohtu – eläinlääkäri koiralle voi pelastaa hengen

Kohtutulehdus on narttukoiran tai -kissan henkeä uhkaava sairaus, joka kehittyy yleensä muutaman viikon kuluttua kiimasta. Kohtutulehduksen oireita voivat olla esim. kuume, lisääntynyt juominen, vaisu yleisolemus, heikentynyt ruokahalu tai ripuli. Mikäli steriloimattomalla narttukoiralla havaitaan yllä mainittuja oireita, saattaa eläinlääkäri olla koiralle jopa hengen pelastus. Tutkimukseen tulisi aina kuulua myös kohdun ultraäänitutkimus, jotta nähdään kohdussa mahdollisesti oleva neste. Kohtutulehdus voi olla avoin tai suljettu. Suljetussa kohtutulehduksessa kohdunsuu on tiukasti kiinni ja märkäeritettä kerääntyy kohtuun. Tällöin vaarana on kohdun seinämän pettäminen, jolloin märkäeritettä joutuu vatsaonteloon. Kohtutulehduksen hoitona on yleensä kohdun ja munasarjojen poistaminen kirurgisesti.

Valmistautuminen näytteenottoon ja nukutukseen

Mikäli eläinlääkäri suosittelee tai määrää jatkotoimenpiteitä, jotka vaativat rauhoittavaa lääkitystä tai nukutusta, tähän varataan erillinen aika. Leikkauspäivänä lemmikille ei anneta ruokaa, mutta vettä saa olla tarjolla. Koira on hyvä käyttää kunnolla tarpeillaan ennen klinikalle saapumista. Lääkkeiden ottamisesta toimenpidepäivänä tulee keskustella eläinlääkärin kanssa.

Luotettava ja ammattitaitoinen eläinlääkäri kissalle ja koiralle tuo mielenrauhaa paitsi lemmikille, myös omistajalle. Vetvuores Tampereella on juuri tällainen pieni ja rauhallinen klinikka. Ota yhteyttä, niin selvitämme puhelimessa, millaisen ajan varaamme lemmikillesi.