varaa aika

millaisen ajan varaisin eläinlääkärille?  

Vetvuores on yksityinen pieneläinvastaanotto Tampereen Vuoreksessa, lähellä Lempäälää. Eläinlääkärit Reija Junkkari, Inki Leivo ja Sanna Hannula sekä pieneläinhoitaja Anne Leinonen tarjoavat apua tarvitsevalle lemmikille kiireettömän ja rauhallisen käynnin. Kerrothan aikaa varatessasi, mikäli lemmiksi on erityisen arka tai jännittää eläinlääkärikäyntejä. Otamme tämän huomioon palvelussamme.

Tällä sivulla on lisätietoa varattavissa olevista ajoista.

Eläinlääkärikäynti, lyhyt

Tämä aika kannattaa varata, kun lemmikin vaiva ei todennäköisesti tarvitse näytteenottoa eikä aikaa vieviä tutkimuksia. Käynti on sopiva esimerkiksi reseptin uusimiseen (mikäli ei tarvita verinäytteitä), punkkilääkkeiden suunnitteluun, ihopatin näyttämiseen (ei ohutneulanäytteitä) tai hammashoidon tarpeen arviointiin ilman rauhoitusta.

Eläinlääkärikäynti

Eläinlääkärikäynti on sopiva valinta esimerkiksi silloin, kun  lemmikillä on akuutti ripuli tai lievää yskää, mutta yleisvointi on vielä reipas ja iloinen. Lyhyellä käynnillä voidaan ottaa myös näytteitä, mutta jos on etukäteen tiedossa, että lemmikistä toivotaan verinäytteitä, kannattaa valita laaja käynti. 

Eläinlääkärikäynti, laaja

Laaja käynti on oikea valinta, jos oireet ovat akuutit mutta voimakkaat tai ovat jatkuneet jo pidempään ja kliinisen tarkastuksen lisäksi on tarvetta näytteenotolle, tai lemmikkiä on tarpeen esimerkiksi nesteyttää. Laaja käynti on syytä valita myös silloin, jos lemmikillä on useampi eri vaiva. Kuume, vaisu yleisolemus, heikentynyt ruokahalu, usein toistuva tai raju oksentelu tai voimakas ripuli sekä juomisen ja/tai pissaamisen määrän muutokset ovat esimerkiksi vaivoja, joiden tutkimiseen on hyvä valita laaja käynti. Mikäli leikkaamattomalla narttukoiralla on yllä kuvattuja oireita, olethan puhelimitse yhteydessä eläinlääkäriin, sillä kyseessä voi olla leikkaushoitoa vaativa kohtutulehdus. 

Eläinlääkärikäynti, pelokas eläin

Tämä käyntityyppi kannattaa valita, jos lemmikki on erityisen arka tai pelkää eläinlääkärissä. Käynnille varattu aika on pidempi, jolloin meidän on helpompi ottaa lemmikin pelko huomioon ja tehdä tutkimukset ja toimenpiteet mahdollisimman rauhallisesti ja pelottomasti. Voit olla myös etukäteen yhteydessä klinikalle, jos lemmikin pelko eläinlääkäriä kohtaan on hyvin voimakasta, jotta voimme yhdessä suunnitella tulevaa käyntiä.

Verinäytekontrolli, klinikalla diagnosoitu sairaus

Tämä käynti on tarkoitettu Vetvuoreksessa jo aiemmin käyneille potilaille, joiden veriarvoja kontrolloidaan.  Mikäli sairaus on diagnosoitu muualla, valitsethan ensimmäiseksi käynniksi meillä laajan käynnin, jotta eläinlääkärillä on aikaa perehtyä lemmikin sairaskertomukseen.

Korvatulehdus, ensimmäinen käynti

Tämä käynti valitaan, jos lemmikillä on korvaoireita. Käynnille varattu aika on riittävän pitkä, jotta eläinlääkäri ehtii perehtyä heti oireiden taustasyyhyn ja tehdä tarvittavat tutkimukset ja näytteenotot. Korvatulehdus vaatii yleensä aina myös kontrollikäyntejä ja nämä sovitaan kussakin tapauksessa erikseen, sillä jokainen potilas tarvitsee yksilöllisen hoitosuunnitelman ja paranemisen seurannan.

kutina, mahdollinen allergia

Tämä käynti valitaan, jos lemmikillä kutinaa, tai jos on jo epäily mahdollisesta ruoka-aineyliherkkyydestä tai atopiasta. Käynnille on varattu riittävä aika, jotta tarvittavat näytteet saadaan otettua ja eläinlääkäri ehtii kunnolla paneutua kutinan taustasyihin.

silmätulehdus

Tämä käynti valitaan, jos lemmikillä on mitä tahansa silmiin liittyvää oireilua. Silmävaivojen tutkiminen vaatii aina hieman enemmän aikaa, sillä useimmiten on tarpeen vähintään värjätä sarveiskalvon pinta haavaumien varalta. Joskus potilas joudutaan rauhoittamaan, jotta silmät saadaan tutkittua huolellisesti ja turvallisesti.

Virtsavaivat, esim. tihentynyt tai kivulias virtsaaminen

Tämä käynti varataan, jos lemmikillä on seuraavia oireita: selvästi lisääntynyt virtsan määrä (pitkät pissat), tihentynyt virtsaamistarve, vaikeutunut/hidas/kivulias virtsaaminen, virtsan värin tai hajun selvä muutos, vääriin paikkoihin (kissat laatikon ulkopuolelle, koira sisälle).

Diagnoosiin pääsemiseksi tarvitaan usein veri- ja virtsanäyte, sekä rakon ultraäänitutkimus. Virtsatietulehduksen ollessa kyseessä on usein perusteltua tehdä virtsasta myös bakteeriviljely ja herkkyysmääritys, jotta voidaan valita oikea antibiootti. Virtsakivien liuottamiseksi riittää toisinaan pelkkä oikea ruokavalio, mutta joskus tarvitaan myös huuhtelua tai leikkaushoitoa. Eläinlääkäri tekee diagnoosin ja hoito suunnitellaan sen perusteella.

anestesiassa/rauhoituksessa tehtävä toimenpide

Tämän käynnin voit valita, jos lemmikillä on esimerkiksi niin tulehtunut iho, että hoidon alussa on tarpeen ajella karvoja rauhoituksessa, lemmikin kynsi on vaurioitunut, tai tiedät jo etukäteen itse, että esim. korvien tutkiminen vaatii rauhoittamisen. Ennen rauhoitusta lemmikin tulisi olla 4-6 tunnin ajan syömättä. Pieniä pentuja ei tule kuitenkaan paastottaa.

Hammashoidot ja suun röntgenkuvaus

Koiran ja kissan suun terveydestä huolehtiminen on hyvin tärkeää, sillä tulehdus suussa voi olla hyvin kivulias ja altistaa muille sairauksille. Koiran tai kissan hampaita voi ja kannattaa pestä säännöllisesti kotona, jotta hammaskiven muodostumista voidaan hidastaa. Tämän lisäksi hampaat tulisi tarpeen mukaan puhdistaa ultraäänellä eläinlääkärin vastaanotolla. Tämä tehdään koirille ja kissoille aina anestesiassa ja lemmikin tulisi olla intuboituna. Usein suusta on tarpeen ottaa myös röntgenkuvat, jotta nähdään hampaiden juurien ja kiinnityskudoksen kunto. Huonokuntoiset hampaat voi olla tarpeen poistaa, mutta useita äskettäin syntyneitä vaurioita voidaan hoitaa myös niin, että hammas säästetään. 

Valmistautuminen näytteenottoon ja nukutukseen

Mikäli eläinlääkäri suosittelee tai määrää jatkotoimenpiteitä, jotka vaativat rauhoittavaa lääkitystä tai nukutusta, tähän varataan erillinen aika. Leikkauspäivänä lemmikille ei anneta ruokaa, mutta vettä saa olla tarjolla. Koira on hyvä käyttää kunnolla tarpeillaan ennen klinikalle saapumista. Lääkkeiden ottamisesta ennen verinäytteiden ottoa ja toimenpidepäivänä tulee keskustella etukäteen eläinlääkärin kanssa.

Luotettava ja ammattitaitoinen eläinlääkäri kissalle ja koiralle tuo mielenrauhaa paitsi lemmikille, myös omistajalle. Vetvuores Tampereella on juuri tällainen pieni ja rauhallinen klinikka. Ota yhteyttä, niin selvitämme puhelimessa, millaisen ajan varaamme lemmikillesi, jos tämän sivun avulla ei vielä selvinnyt mikä olisi sopiva valinta.