varaa aika
koiran tai kissan korvatulehdus -eläinlääkärin tutkimus ja hoito
Korvatulehdus on yksi yleisimmistä syistä hakeutua eläinlääkärin vastaanotolle. Omistaja huomaa tulehduksen yleensä siitä, että koira alkaa ravistella päätään ja rapsutella korviaan. Myös lisääntynyt korvaeritteen määrä tai korvasta tuleva haju voivat kiinnittää omistajan huomion.
Korvatulehdus ei kissoilla tai koirilla ole itse sairaus, vaan se on aina oire ja taustalla oleva syy on tärkeää selvittää, sillä muuten hoidetaan vain seurauksia, ei syytä ja tulehdus uusii helposti tai kroonistuu niin, että korvaan voi tulla pysyviä muutoksia.
Tulehduksen syntymekanismi on seuraava: ensin korvan kosteus lisääntyy ja/tai lämpötila nousee, seuraavaksi eritteen määrä lisääntyy ja korvan normaali puhdistusmekanismi häiriintyy. Näiden tekijöiden seurauksena korvan normaali mikrobitasapaino häiriintyy ja mikrobien määrä lisääntyy voimakkaasti.
Korvatulehduksen syntyyn ja etenemiseen vaikuttavat tekijät voidaan jakaa seuraavalla tavalla:
Altistavat tekijät: eivät itsessään aiheuta tulehdusta, mutta voivat lisätä alttiutta, esim.
- korvakäytävän liiallinen karvaisuus
- lisääntynyt kosteus paljon uivilla
- korvan ahdas tai liian roikkuva rakenne
- korvakäytävää tukkiva rakenne (esim. polyyppi tai kasvain)
- korvien liiallinen hoitaminen
Ensisijaiset syyt: sairaus, jonka seurauksena on korvatulehdus
- allergia/atopia (yleisin taustasairaus)
- ulkoloiset
- vierasesineet
- endokriiniset sairaudet
- autoimmuunisairaudet
- ihon sarveistumisen häiriöt
Sekundääriset syyt: nämä ovat seurausta tulehduksesta ja voimistavat oireita
- hiiva
- bakteerit
Ylläpitävät tekijät: seurausta tulehduksesta, hidastavat parantumista ja edesauttavat uusien tulehdusten syntyä
- korvakäytävän ihon krooniset muutokset ja normaalin toiminnan häiriöt
- Korvakäytävän ahtautuminen tulehdusten seurauksena
- tärykalvon vaurioituminen
- korvan sisempien osien tulehdus
Korvapotilaan tutkimus
Koska korvatulehdus on oire, alkaa korvatulehduksen hoito eläinlääkärissä aina sillä, että eläinlääkäri kyselee tarkat esitiedot ja tekee huolellisen yleistutkimuksen. Myös verinäytteiden tutkiminen voi olla tarpeellista taustasairauden selvittämiseksi. Tavoitteena on selvittää mikä juuri nyt ja juuri tällä potilaalla on aiheuttanut korvatulehduksen. Tutkimukseen sisältyy aina vähintään sytologisen näytteen ottaminen ja mikroskopointi ja mikäli potilas sallii, myös tutkimus otoskoopilla. Joskus korva on niin kipeä, turvoksissa, tai täynnä eritettä, että tutkimus hereillä ei onnistu. Tällöin voidaan tapauksesta riippuen joko tehdä tutkimus rauhoitettuna, jolloin korva saadaan myös puhdistettua heti, tai aloittaa koiran korvatulehduksen lääkitys turvallisesti pahimpien tulehdusoireiden hoitoon ja tehdä tutkimus vasta muutaman päivän kuluttua, kun oireita on ensin saatu helpotettua. Huolellinen tutkimus on kuitenkin välttämätöntä tehdä, jotta päästään arvioimaan korvakäytävän ja tärykalvon kunto.
korvatulehduksen hoito
Hoidon tavoitteena on saada korva puhdistettua liiallisesta eritteestä, saada tulehdus ja kipu hallintaan, palauttaa korvan normaali kunto ja ennaltaehkäistä uusien tulehdusten synty. Hoito suunnitellaan aina potilaasta ja taustasyystä riippuen yksilöllisesti ja on hyvä varautua siihen, että koska kyseessä on oire, taustalla oleva sairaus täytyy myös saada hallintaan. Korvatulehdus vaatiikin yleensä vähintään yhden kontrollikäynnin ja usein potilas saattaa tarvita jatkuvaa lääkitystä. Kaikkein yleisin syy korvatulehdusoireisiin on allerginen ihosairaus. Kissan ja koiran korvatulehduksen lääkitys asianmukaisesti on tärkeää.
Hoidon suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon potilaan käsiteltävyys, sillä yleensä hoito tehdään kotona paikallisesti korviin. Muista siis kertoa eläinlääkärillesi, jos olet epävarma siitä, onnistuuko korvien kotihoito.
korvatulehduksen hoito kotona
Oireettomia korvia ei tarvitse eikä kannata puhdistaa, sillä liiallinen kosteus altistaa mikrobien ylikasvulle ja tulehduksen synnylle. Kissan tai koiran korvatulehduksen hoito tehdään lääkärin ohjeiden mukaisesti. Jos tuntuu, että korvat erittävät niin paljon, että viikoittainen puhdistaminen on tarpeen, kannattaa jo olla yhteydessä eläinlääkäriin.