varaa aika

Lisääntynyt juominen tai pissaaminen  

Koiran ja kissan normaali vedenkulutus on noin 0,5-1 dl per painokilo vuorokaudessa. Juodun veden määrä riippuu sekä ympäristön lämpötilasta, lemmikin aktiivisuudesta, että syödyn ravinnon laadusta. Jos lemmikki syö esim. turvotettua kuivanappulaa, märkäruokaa tai kotiruokaa, on vedentarve pienempi kuin kuin kuivaa nappulaa syövällä. Onkin tärkeää huomioida lisääntynyt juominen tai pissaaminen. Jos tuntuu, että juomakuppia pitää olla täyttämässä normaalia tiheämmin, tai lemmikin huomaa viihtyvän vesikupilla aiempaa useammin tai pidempään, on asiaan syytä kiinnittää huomiota. Ensimmäiseksi, onko ruokinnassa tapahtunut muutosta. Jos ruokinta (myös makupalat ja puruluut) on pysynyt samana, eikä äskettäin ole aloitettu sellaista lääkitystä (esim. kortisoni), jonka tiedetään lisäävän juomista, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Ennen eläinlääkärikäyntiä on hyvä vielä yrittää arvioida juodun veden kokonaismäärä. Jos taloudessa on useampia lemmikkejä, juomisen määrän tarkkailun ajaksi tarkkailtava yksilö täytyy saada erilleen muista.

Koiran tai kissan juoman vesimäärän lisäksi kiinnitettään huomiota lemmikin pissaamiskäyttäytymiseen. Vaikuttaako pissaaminen kivuliaalta? Käykö lemmikki aiempaa tiheämmin pissalla, vai onko pissan määrä normaaleilla pissaamiskerroilla selvästi lisääntynyt? Käykö kissa pissalla väärissä paikoissa, vaikka on aiemmin käynyt aina laatikolla? Onko pissan väri tai haju muuttunut? Tuleeko pissaa ns. alle vanhan, leikatun narttukoiran nukkuessa? Onko kyseessä pentu, jonka pitäisi ikänsä puolesta jo olla sisäsiisti, mutta vahinkoja sattuu edelleen jatkuvasti?

Mikäli mahdollista, koira tai kissa olisi hyvä pitää muutaman tunnin ajan pissaamatta ennen eläinlääkärikäyntiä. Eläinlääkärissä virtsarakko tutkitaan tarvittaessa ultraäänellä ja lemmikiltä tutkitaan virtsanäyte. Rakon ja virtsan tutkimuksissa etsitään mahdollisia merkkejä tulehduksesta ja/tai virtsakivistä. Mikäli kyseessä on pentu, voi sisälle pissailun taustalla olla normaalista poikkeava rakenne. Vanhalla koiralla puolestaan kyse voi olla ikään liittyvästä virtsankarkailusta.

Lisääntyneen juomisen ja pissaamisen taustalla voi olla myös muu kuin virtsateiden sairaus. Esimerkiksi sokeritauti ja hormonaaliset sairaudet voivat lisätä juomista. Eläinlääkäri tarvitsee usein diagnoosin tekemiseen myös laajat verinäytteet. Ennen eläinlääkärikäyntiä on hyvä pitää eläin ruokapaastolla noin 8 tunnin ajan (pentuja ei paastoteta, ellei toisin neuvota). Jos lemmikillä on jo jotain jatkuvia lääkityksiä, kysytään eläinlääkäriltä hyvissä ajoin ennen verinäytteen ottamista miten lääke annetaan suhteessa näytteenottoon.